Terugblik activiteiten

Lezing Hanneke van Daatselaar-Voskuilen over boerderij Nieuw Weper

Op dinsdag 12 november 2024 konden de leden genieten van de presentatie van Hanneke van Daatselaar-Voskuilen over hun boerderij “Nieuw Weper”, waar ze een boek over heeft geschreven “ Boerderij Nieuw Weper 100 jaar in ontwikkeling”.
Twintig jaar geleden verhuisde Hanneke van Daatselaar-Voskuilen met haar man Ronnie en hun koeien vanuit het midden van het land naar boerderij Nieuw Weper, in de Weperpolder te Oosterwolde. Van Klaas Jan Prakken, de zoon van de vorige eigenaar ontvingen zij het boek ‘Notities uit de geschiedenis van de Ooststellingwerfse dorpen’ van Dr. T.H. Oosterwijk.

Hierin stond onder andere informatie over Hendrikus Vochteloo, die in 1921 boerderij Nieuw Weper had laten bouwen. Dit maakte Hanneke nieuwsgierig naar de geschiedenis van hun boerderij. Uiteindelijk heeft zij haar latere zoektocht naar informatie verwerkt tot een biografie over hun boerderij met de titel ‘Boerderij Nieuw Weper 100 jaar in ontwikkeling’.


Historische maaltijd 12 oktober 2024

Zaterdag  12 oktober organiseerde de Historische Vereniging alweer voor de tiende keer een Historische Maaltijdavond. Deze Historische Streekgerechtenavond werd ook deze keer verzorgd door catering “Stap es in” uit Donkerbroek in “De Miente”.  De belangstelling voor deze avond was groot, zodat er een aantal mensen moesten worden teleurgesteld, aangezien er geen plek meer voor hen was.
“Stap es in” had een culinair 6 gangen keuzemenu samengesteld met verschillende proeverijen van historische streekgerechten.
Er werd begonnen met een klein voorafje, rode bietmuffin met een mousse van makreel en een boerenkoolmuffin met bloedworst en cornedbeef.Gevolgd door het voorgerecht een woudbonensalade en men had de keuze uit 2 soepen, een Minestronesoep uit de wouden met Friese drogeworst en een Friese uiensoep met nagelkaassoesjes en pastinaakchips.

Er werd begonnen met een klein voorafje, rode bietmuffin met een mousse van makreel en een boerenkoolmuffin met bloedworst en cornedbeef.Gevolgd door het voorgerecht een woudbonensalade en men had de keuze uit 2 soepen, een Minestronesoep uit de wouden met Friese drogeworst en een Friese uiensoep met nagelkaassoesjes en pastinaakchips.

foto: Jan Russchen vertelt, dat het voorgerecht een salade van Fryske Giele Wâldbeantjes is

Daar kwam nog een druivendrankje bij van “De Cuynder” uit Donkerboek. Daarna was het tijd voor het hoofdgerecht varkensnek met stroganoffsaus, langzaam gegaard buikspek en tongscharfilet gevuld met witte wijnsaus. Ook was er nog een heel bijzonder hoofdgerecht namelijk de kalkoengoulash uit de hooikist.
De hooikist werd vroeger veel gebruikt bij boerengezinnen. Zij maakten in de ochtend hun eten klaar en zetten het eten dan in de isolerende kist van hout gevuld met hooi om het eten door te laten garen en warm te houden.

Foto: Kalkoengoulash uit de hooikist

De bijgerechten voor bij het hoofdgerecht waren gratin van pastinaak en aardpeer, gebakken opperdoezer en aardpeer, gestoofde spitskool met venkel, geroosterde koolraap, gepofte rode en gele bieten en stoofperen.

Voor het dessert stonden er verschillende zoete lekkernijen klaar: Haagse bluf met vanillevla, kookpudding met kruisbessen, griesmeelpudding met kersen, ijstaart met rabarbercrumble  en Friese tiramisu met berenburg en Fryske dúmkes.

Foto: Het dessert met o.a Haagse bluf met vanillevla, kookpudding met kruisbessen en Friese tiramisu met berenburg en Fryske dúmkes.

Als afsluiting was er voor iedereen nog een kop koffie met pindarotsjes en plaatchocolade. Bij alle gangen werd door Jan Russchen op een “smakelijke” en hilarische manier verteld, wat de gerechten waren, die er gegeten werden en het verhaal achter de gerechten. Dankzij catering “Stap es in” werd er een culinaire Historische maaltijd gerealiseerd, waarvan iedereen heerlijk heeft kunnen genieten. Veel is er niet overgebleven, dus dat zegt genoeg.
Gezien de positieve reacties op deze gezamenlijke maaltijd, zal het ook zeker weer meegenomen worden in de planning voor volgend jaar.

In de Gaaste  van december 2024  is over een aantal gerechten enige achtergrondinformatie te lezen


Fietstocht 1 juni 2024

De HVO fietstocht werd georganiseerd op zaterdag 1 juni. De te fietsen route was ongeveer 25 kilometer en ging langs verschillende buurtschapsborden in de omgeving . Helaas viel de deelname toch wat tegen. De deelnemers die de route gefietst hebben, waren erg enthousiast.
Ondanks de geringe deelname is het de bedoeling om volgend jaar ook weer een deel van de buurtschapsroute te gaan fietsen.

Als u de fietstocht van 1 juni 2024 alsnog wilt fietsen, is de route hieronder via de link te downloaden.


20 maart 2024, Algemene leden vergadering & Lezing Brand Klijnstra

Lezing Brand Klijnstra over het ontstaan van de bodem, meertjes en stroompjes.

Esmeer bij Veenhuizen

Na de pauze van de Algemene ledenvergadering van 20 maart 2024, hebben we een leerzame lezing gekregen van Brand Klijnstra over het ontstaan van de bodem van o.a. Ooststelligwerf. Zo konden we horen, dat de continenten altijd in beweging zijn, Nederland heeft zelfs gelegen, waar nu Afrika ligt.

En dat koude perioden en warme perioden elkaar altijd hebben afgewisseld, waardoor er  pingo’s en pingo-ruïnes ontstonden.
Een pingo is een heuvel in het landschap waaronder zich een ijslens bevindt. Pingo’s bestaan daarom alleen in gebieden met een heel koud klimaat. Ongeveer 115.000 tot 10.000 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat.

Ook in Nederland kwamen toen pingo’s voor. Als het klimaat warmer wordt, bijvoorbeeld aan het einde van een ijstijd, blijft van een pingo een cirkelvormig meer of krater over die pingo-ruïne wordt genoemd. De restanten van deze pingo’s vinden we nu nog terug in ons landschap, zoals het Esmeer een meertje tussen Bovensmilde en Veenhuizen ook in het Diakonieveen bij Nijeberkoop is een pingo-ruïne te vinden.    

Voor verder achtergrondinformatie over “Het onstaan van de bodem, meertjes en riviertjes in Oosterwolde en omgeving” klik op onderstaande link.


3 Februari 2024 Film “Hel van 63”

Zaterdagmiddag 3 februari werd de film “De hel van 63” vertoond in “De Miente”.

De Hel van ’63 is een Nederlandse speelfilm uit 2009 van Steven de Jong. De film vertelde deels over de barre omstandigheden waaronder in 1963 de Elfstedentocht werd gereden. Helaas waren er maar een klein aantal personen aanwezig, toch was het een gezellige middag en viel de film bij de aanwezigen zeker in de smaak

ijsbaan Nanningasluis

Lezing Ontstaan van de Vaart

16 november 2023

Door Anne Veenstra met assistentie van Jan Russchen

Lezing/presentatie “Het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonsvaart” :
Donderdag 16 november heeft Anne Veenstra aan de hand van foto’s een presentatie gegeven over “Het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonvaart”. Voor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk!
In de tijd dat de Opsterlandse Compagnonsvaart nog een echte turfroute was, werden er in de topperiode (1850-1880) jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen turven door de vaart afgevoerd. Er waren toen nog geen motoren om de schepen voort te stuwen.
De gemakkelijkste manier van transport was per zeilschip. Recht tegen de wind in kon er natuurlijk niet gezeild worden en laveren ging niet in de smalle Compagnonsvaart. Veel schepen werden daarom door de schippers zelf of door hun vrouwen en kinderen voort getrokken.

Door de berm langs de vaart liep het “schipperspaadje” (jaagpad), een smal door mensen en paarden uitgesleten pad.

In de Gaaste van april 2024 zal er een stuk te lezen zijn over het ontstaan van de Opsterlandse Compagnonsvaart naar aanleiding van de presentatie door Anne Veenstra.